Kroję w plastry, nadziewam, zwijam i do piekarnika. Te roladki są idealne na świąteczny obiad
Świąteczny obiad powinien być wyjątkowy – i pod względem wyglądu i pod względem smaku. Dobrze jednak, by jego przygotowanie nie zajęło zbyt dużo czasu. I tu bardzo dobrym rozwiązaniem są roladki. Wyglądają niezwykle elegancko, a robi się je łatwo i szybko. Wystarczy pokroić mięso w plastry, nadziać, zwinąć i upiec.
Z jakiego mięsa zrobić roladki?
Na roladki najlepsze jest delikatne, jednolite mięso, które da się pokroić w plastry lub na płaty. Tu dobrze sprawdzają się: schab wieprzowy, pierś indycza i pierś kurczaka. Schab ma bardzo regularny kształt, dzięki czemu jego krojenie w plastry nie sprawia większego problemu. Pierś indyczą trzeba wybrać grubszą, a węższą. Ewentualnie przekroić ją wzdłuż na dwie części. Potem mięso należy pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Jeśli chodzi o piersi kurczaka, to najlepiej przekrawać je wzdłuż na 2-3 płaty. Mięso warto lekko rozbić, by wyrównać grubość i zwiększyć nieco wielkość. Po przyprawieniu mięso jest gotowe do nadziewania.
Jak zrobić aromatyczne roladki?
Te aromatyczne roladki na świąteczny stół szykuję z piersi indyczej. Jest bardzo delikatna, a po nadzianiu i upieczeniu zachowuje soczystość i ładny kształt. Plastry mięsa nadziewam suszonymi śliwkami. Zwykle sięgam po śliwki kalifornijskie, które wcześniej moczę w białym winie lub cydrze.
Po odsączeniu układam po 3-4 sztuki na każdym plastrze mięsa, roluję i każdą roladkę owijam plasterkiem szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku. Teraz roladki dobrze jest krótko zrumienić na patelni. W ten sposób utrwali się ich kształt i zachowają większą soczystość. Potem trzeba je przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika.
Przepis: Roladki indycze ze śliwkami
Roladki z piersi indyczej nadziewane suszonymi śliwkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1,2 kg piersi z indyka
- sól, pieprz
- majeranek
- czosnek granulowany
- papryka słodka mielona
- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
- kieliszek białego wina
- 12 cienkich plasterków wędzonego boczku lub szynki dojrzewającej
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś indyka opłucz, osusz. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Lekko rozbij gładką stroną kuchennego młotka. Mięso oprósz solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Odstaw na pół godziny.
- NadziewanieŚliwki opłucz, umieść w rondelku, skrop winem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie owoce lekko osącz, układaj po 3-4 na każdym plastrze mięsa. Zwiń dość ścisłą roladkę, każdą owiń plasterkiem boczku lub szynki.
- Smażenie i pieczenieRoladki zrumień na patelni z łyżką oleju. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj, wstaw na ok. 15-20 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C.
Inny farsz do roladek na świąteczny obiad
Roladki z indyczego mięsa możecie też nadziać innym farszem. Dobrze sprawdzą się tu suszone morele lub żurawina. Możecie je wymieszać ze startym serem, np. mozzarellą albo lazurem (z niebieską pleśnią). Ser spoi kawałki owoców i doda mięsu soczystości.